Bateau pleasant verolle

Veneveroon kai jokaisen vakavasti otettavan veneilyblogistin on otettava jokin kanta. Itse en ole kauheasti jaksanut hötkyillä asian suhteen, joten enpä ole aikaisemmin kantaakaan ottanut.

Baloolle lankeava venevero olisi suuruudeltaan noin 100 euroa. Miehen sanoin ”sisäänpääsymaksu venetarvikeliikkeeseen”. Rahassa asia ei siis ole meille kovin kummoinen, eikä varmasti vaikuta harrastamiseemme mitenkään. Tasapuolisena en veneveroa kuitenkaan koe. Samalla tulisi verottaa myös kaikkia muita moottorisoituja vehkeitä, kuten esimerkiksi traktoreita ja mönkijöitä.

Ministeri Soini nimesi Baloon huvikuunariksi. Pidän enemmän ranskan kielisestä termistä Bateau pleasant. Paljon tyylikkäämpi nimitys vivahduksella menneen ajan eleganssia. Baloo on vuodelta 1975 eli hyvää keski-ikää. Lady edustaa oman aikansa laadukasta tehdastyötä, jossa vielä näkyy käsityön jälki. Ladyn kunnossa pitäminen ja veneilykelpoisena säilyminen on näkemykseni mukaan arvokas teko historiallisesta näkökulmasta. Toki voisimme uudemman veneen hankkia, jolloin pääsisimme paljon helpommalla huoltotöissä, mutta eipä uudessa purressa olisi samanlaista fiilistä. Tästä syystä venevero tuntuu epäreilulta.

Olen ajatuksiltani iloinen veronmaksaja ja veroja on valtion kerättävä jokaisen maksukyvyn mukaan. Toisaalta tuottaako venevero tarpeeksi kuluihin nähden? No viimeisimpien uutisten mukaan tämäkin hallituksen esitys näyttää päätyvän loppujen lopuksi mappi ö:hön. Jos joku haluaa hallitusta painostaa asiassa, niin käy raapustamassa nimesi SPV:n ja Finnboatin adressiin.

Jätä kommentti