Diesel-moottorin huoltokurssilla

Osallistuin Naispurjehtijoiden yhteistyössä Top Boat Oy:n kanssa järjestämälle Diesel-moottorin huoltokurssille. Kurssi pidettiin Top Boatin tiloissa Sarvastossa. Kurssin vetäjänä toimi Top Boatin Jarmo Hollo. Innokkaita leidejä kurssilla oli 13. Osa oli toista kertaa kurssilla.

moottori

Kaveripiirissä tieto kurssille osallistumisestani näytti aiheuttavan huvittuneisuutta. En ole kuulemma profiloitunut kiinnostuksesta moottoreita tai muitakaan öljyisiä vehkeitä kohtaan. Haluan huomauttaa, että olen perheen ainut teknisen koulutuksen saanut.

Kurssi koostui kahdesta osasta. Ensin käytiin läpi diesel-moottorin toimintaperiaatteita. Opettaja asiantuntevasti muistutti heti aluksi, että toiset opiskelevat aihetta 3-7 vuoteen koulutusasteesta riippuen, me pari tuntia. Sisältö olisi siis todella pinnallinen raapaisu, mutta 100 kertaa enemmän kuin minun aikaisemmat tietoni aiheesta. Toinen osio käsitti yleisimmät vuosittain suoritettavat huoltotoimenpiteet sekä listan varoituksia, mitä ei pidä itse mennä sörkkimään. Huoltotoimenpiteistä käytiin läpi suodattimien, impellerin ja laturinhihnan vaihdot. Lisäksi keskusteltiin muun muassa moottorin ilmaamisesta. Itse tykkäsin erityisesti vinkeistä kuinka huoltotoimenpiteet pystyy tekemään sotkematta venettä. Mies odottaa innolla näiden vinkkien käytäntöön laittamista.

tyokalut

Kurssi oli aivan loistava, suosittelen! Minä en ole aikaisemmin tajunnut yhtään mitään veneemme moottoriin liittyvistä huoltotoimenpiteistä. Tämä varmasti myös näkyi kurssilla tyhminä kysymyksinä. Roolini moottorin huoltotöissä on ollut ojennella erilaisia työkaluja ja seisoa glykolisangon pitäjänä. Huoltotoimenpiteiden muistaminen ja jatkossa veneen huoltaminen toki vaatisi enemmän käytännön harjoittelua. Mies lupasi välittömästi siirtää polttoainesuodattimen vaihdon minun vastuulleni, on kuulemma todella hankalassa paikassa.

huoltoa

Kurssi antoi ripauksen ymmärrystä moottorin sielunelämään ja koen taas olevani himppusen varmemmalla pohjalla veneilijänä. Seurauksena kurssista oli, että suunnittelin välittömästi ostavani Venemestarin suositteleman Kahan BlazeCut-sammutusjärjestelmän konehuoneeseemme. Itsesyttyvät moottorit eivät vakuuttaneet turvallisuudellaan. Kiitokset Jarmolle hyvästä opetuksesta!

4 kommenttia artikkeliin ”Diesel-moottorin huoltokurssilla

  1. Aika mielenkiintoinen tuollainen kurssi, koska meilläkin on veneessä dieselmoottori. Itse en tällä hetkellä osaa tehdä moottorille mitään, vaan jouduin aina kutsumaan dieselkorjaamon paikalle. Pitääpä lähteä tutkailemaan, josko tuollaisia kursseja järjestetään uudelleen tässä lähiaikoina meidän alueella.

    Liked by 1 henkilö

  2. Ole miettinyt samaa että vois itsekin jostain noista moottoreista ja voitelujärjestelmistä tietää, kun sen verran ahkerasti veneilee ja purjehtii. Tietääpä sitten jotain edes tehdä jos jotain sattuu. Eikä varmaan muidenkaan laitteiden kohdalla dieselmoottorin toiminnan ymmärtämisestä haittaa ole.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s