Teoriassa hallussa

Saaristolaivuri, CEVNI, VHF, purjehduksen teoria ja rannikkolaivuri. Lista on viime talvena suorittamani pätevyydet navigointiin, Euroopan sisävesisäännöksiin (tuskin kovin tarpeellinen lähivuosina), radion käyttöön sekä purjehdukseen.

Veneellä ollan aina välillä aika kaukana sivistyksestä, joten ajattelin että myös minun on opittava purjehduksen perusjutut ja veneen käsittely. Jos jotain sattuisi, saisin veneen maihin ja kutsuttua apua. Bridgessä ja golfissa riitti aikoinaan kummassakin yksi kurssi ja olit valmis kilpailemaan lajissa. Purjehduksessa olen suorittanut jo 5 kurssia ja käytännön purjehduksesta / veneilystä ei ole vielä mitään käsitystä. 

Pajalahden veneilykoulussa oli syksyllä tarjolla kahden viikonlopun intensiivikurssina saaristolaivurikurssi. Saaristolaivurikurssilla olisin selkeästi kaivannut enemmän perusveneilytaitojen opetusta. Onhan kyseinen kurssi monen aloittelevan veneilijän ainut koulutus. Olin ollut siinä uskossa, että kurssilla näitä perustaitoja olisi opetettu, mutta sekä saaristo- että rannikkolaivurikurssi keskittyivät pelkästään navigointiin. Kurssit opettivat navigoinnin nimenomaan merikorttien avulla, mutta olisin kyllä toivonut hieman lähestymiskulmaa nykyaikaisiin navigointilaitteisiin. Suuri osahan meistä oikeasti käytää lähestulkoon pelkästään tekniikkaa navigointiin. Ja ihan oikeasti, onko niitä vuorovesisäännöksiä tarpeen opettaa porukalle, josta 90 prosenttia ei ikinä Itämeren ulkopuolella veneile. Vuorovesisäännöksistä voisi kehittää vaikka yhden kurssin lisää käytäväkseni. Laivurikurssit olivat vuosikausiin ainoita kursseja, joissa moderneimmat opetusvälineet olivat kolmioviivain, harppi ja piirtoheitinkalvot.

Huhtikuussa kävin CEVNI-kurssin. En tiedä miksi, tuskin on käyttöä lähiaikoina. Sopiva kurssi oli tarjolla Helsingin aikuisopistossa, joten samallahan tuo meni. Samaten rannikkolaivurin VHF-kurssi tuli käytyä huhtikuussa. Opin käyttämään radiotamme, vielä kun saataisiin kytkennät kohdalleen. Osaan myös kiitettävällä suorituksella huutaa tarvittaessa mayday mayday radioon. Tosin edelleen tähän pitää olla kipparin lupa. Höh. Sekä Cevni että VHF olivat tehokkaita yhden illan kursseja tentteineen. Meille myös sattui molemmille kursseille erinomaiset opettajat.

Nimestään huolimatta purjehduksen teoria oli kaikkein käytännöllisin perehdytys veneilytaitoihin. Opeteltiin solmuja, köysien kerintää, purjeita, purjeveneen käännöksiä ja väistämissääntöjä. 

Suunnitelmissa on vielä käydä purjehtijakurssi ja Diesel-moottorikurssi. Aikomuksenani ei todellakaan ole mitään  veneen huoltoja alkaa suorittamaan, kippari hoitakoon ne jatkossakin. Mutta jos jotain tapahtuu, niin ymmärtäisin edes moottorin toiminnan perusajatuksen. 

Teoriassa veneily on hanskassa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s